https://geng.nl/inspiratie/interview-met-bart-merkus/
Günther + Van Grinsven

Interview met Bart Merkus - General Manager Verkade

"Ik ben niet zo controlerend."
Interview met Bart Merkus
General Manager Verkade, december 2005

Evelyn Günther is columniste van FoodPersonality en wisselt de rubriek maandelijks met Josceline Bogaers. Evelyn interviewt directieleden en senior managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Bart Merkus - General Manager Verkade.

Voor je bij Verkade ging werken, werkte je bij Heineken en Masterfoods. Wat zijn voor jou de belangrijkste verschillen?
Heineken was een fantastische leerschool, met betrokken en gepassioneerde mensen. In die tijd speelde dat probleem dat Heineken weer relevant moest worden voor jongeren. We hebben alle registers open mogen trekken, alles mocht en kon. Heineken zocht expansie en groei. Je kon met de lange termijn bezig zijn. Masterfoods is meer kortetermijn-gericht, cash telt, je rekent per periode af – en dat doen ze goed. Het verschil met Masterfoods is dat ik nu wel lokaal marketing en sales kan invullen en het verschil met Heineken én Masterfoods is natuurlijk dat we niet die grootte en die budgetten hebben. Maar goed, de kennis van Mars om zaken op korte termijn te bekijken heb ik nu ook hard nodig. Juist omdat je budgetten beperkter zijn.

Wat was je leukste periode?
Alles was leuk, maar je eerste werkgever is misschien net als je eerste liefde.

Wat is je grootste ergernis?
Dat je veel tijd kwijt bent aan interne dingen. Hoe verder je komt in je carrière, hoe meer. Je tijd wordt in beslag genomen door presentaties aan je aandeelhouders en allerlei andere overleggen. Ik ben liever met de wereld buiten bezig.

Was je liever product manager gebleven?
Nee, dat ook weer niet. Je groeit in je functie. Nu kun je meer toevoegen.

Wat heb je voor iets bijzonders ingevoerd bij Verkade?
Meer plezier en passie, dankzij ‘het broodje Verkade’. Een maandelijkse bijeenkomst, meestal een lunch, met het hele kantoor. Dan delen we wel en wee met elkaar en halen we er een spreker van buiten bij die iets vertelt over een interessant onderwerp. Dat brengt iedereen dichter bij elkaar. Wij hebben namelijk heel veel jong talent en mensen die al 20, 30 jaar bij Verkade werken.

Momenteel worden behoorlijk wat bedrijven verkocht. En Verkade?
Zolang wij aan het Verkade- en Sultana-merk kunnen blijven werken, maakt mij dat niks uit. Ooit zal Verkade wel weer eens verkocht worden. Maar wij zijn een NV, hebben een eigen RvC en een eigen OR. Daarmee is geborgd dat het Verkade-bedrijf blijft bestaan zoals het is.

Wat is op dit moment het lastigste voor jullie?
Wij zijn te klein om dingen te doen die pas over drie of vier jaar geld opleveren. En we hebben natuurlijk ook last van die prijsoorlog. Dat heeft een enorme impact op een bedrijf als Verkade. Dat is ook mijn grootste uitdaging: groeien én in de zwarte cijfers blijven.

Wat kun je doen?
Met nieuwe initiatieven komen zodat de consument Sultana en Verkade blijft kopen en zorgen voor een goede samenwerking met onze handelspartners zodat de consument het ook nog weet te vinden. Er is geen andere weg, iedereen moet daar vroeg of laat naar toe. Om weer samen waarde toe te voegen. Iedereen verdient aan het einde van de rit minder geld. En kleine bedrijven zijn dan kwetsbaar. Ik ga ervan uit dat het een keer stopt. De verplichting aan ons is om ons productportfolio

 

zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld met Sultana ‘hartig’, we zijn weliswaar klein, maar willen toch bereiken dat Sultana komend jaar gaat groeien. We kunnen daar geen jaren over doen. Wij moeten dat snel op de plank hebben liggen.

Wat is jouw rol in het zorgen voor innovaties en nieuwe initiatieven?
Je moet een droom hebben. Ik kan praten vanuit mijn eigen droom en eigen ideeën. Je moet een bepaalde mate van ongeremdheid en openheid hebben. Wat zijn dingen waar ik van droom? Ik wil een inspirerende manager zijn. Je moet hard knokken voor je droom. Ik wil mensen ook helpen naar een hoger plan. Ik word gedreven door mijn overtuiging dat mensen hierdoor ook beter worden voor het bedrijf.

Ben jij én de rationele algemeen directeur én de dromer?
Bij een klein bedrijf vervult één persoon al snel meer rollen.

Besteed je veel aandacht aan sales?
Ja, ik ga vanmiddag bijvoorbeeld naar Cees Manten (directeur Koopconsult, red.). Niet om te onderhandelen, maar om te horen wat er bij hen speelt en leeft. En om hun vast te vertellen waar wij mee bezig zijn. Iemand zei ooit eens tegen mij dat het gaat om de drie R’s: je moet een goede Relatie hebben om de Ruimte te creëren die je uiteindelijk Rendement oplevert. De dagelijkse zaken staan in dit soort gesprekken niet voorop.

Word je daar niet in gezogen door de prijsoorlog?
Nee, want ik heb een goed salesteam. Maar ik geef toe, er staat veel op het spel. Het kan toch niet zo zijn dat bedrijven als Verkade om zeep geholpen worden?

Waarin loopt Verkade voorop?
We hebben de kostenslag al gehad. We zijn al lean en mean.

Wat is jouw valkuil?
Ik ben niet zo controlerend. Een goede finance-man naast mij is voor mij essentieel.

Wat was je grootste verrassing in je baan als general manager?
Dat je meer alleen bent.

Heb je een vertrouwenspersoon?
Het is plezierig om af en toe met mensen te kunnen sparren. Ik zoek dat bij mensen buiten Verkade. Dat zijn mensen met een rijke ervaring en de leeftijd van mijn vader. En ik steun ook op mijn eigen vader. Die zegt gewoon eerlijk wat hij ervan vindt. Daar komt bij dat ik niet bang ben om achteraf te denken dat ik iets anders had moeten doen. Ik ben pas 38, dus dan zit er voor mij ook een leercurve in.

Woon je nog steeds op de P.C. Hooft?
Ja, nog wel. Maar we hebben net een derde dochtertje gekregen en willen nu wel een huis met een tuin.

Wat doe je buiten je werk en je drie kinderen en vrouw om?
Ik speel gitaar. Iedere maandagavond ga ik met mijn gitaar naar muziekles. De ambities zijn niet hoog en ik word niet gehinderd door veel talent, het is gewoon leuk. En op zondagmorgen loop ik met een vriendje door het Vondelpark. Dan denken we dat we goed bezig zijn.

 

© 2023 Günther + Van Grinsven - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@geng.nl - 030 63 509 63