https://geng.nl/inspiratie/interview-met-frank-weijers-in-memoriam/
Günther + Van Grinsven

Interview met Frank Weijers - In Memoriam

"Gelukkig, maar nooit helemaal tevreden."
Interview met Frank Weijers (In Memoriam)
Chairman Unilever Benelux, april 2014

Evelyn Günther is columniste van FoodPersonality en wisselt de rubriek maandelijks met Josceline Bogaers. Evelyn interviewt directieleden en senior managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Frank Weijers (In Memoriam), Chairman bij Unilever Benelux.

Heb je altijd al de ambitie gehad om aan de top te komen?
Nee, eigenlijk stond ik daar niet zo bij stil. Ik ben altijd heel erg gedreven met mijn werk bezig geweest, maar nooit zo met mijn carrière planning. In de afgelopen 27 jaar heb ik steeds gedurende blokken van vijf jaar een uitdagende functie gehad zonder al te veel na te denken over de volgende stap. Ik probeer iedere keer samen met mijn team gewoon de best mogelijke resultaten te behalen. Het gaat erom dat je het elke dag beter probeert te doen dan gisteren.

 

Wat wil jij dat je mensen van je leren?
Je moet gelukkig zijn, maar nooit tevreden. Het kan altijd beter. Optimistisch zijn. Kansen zien. Gericht zijn op groei. En als je ergens in gelooft, ga er dan gewoon voor.

 

Wat vind jij de belangrijkste taken van een leider?
Bij leiderschap draait het om de strategie én uitvoering. En om het inspireren van je mensen. De strategie van Unilever Benelux is voor iedereen bij ons helder, ik moet vooral zorgen dat we dagelijks met elkaar de focus op de uitvoering houden. Het merendeel van mijn tijd gaat daarin open dat vind ik ook leuk. Ik probeer de processen intern te versimpelen, zodat iedereen de ruimte krijgt om de uitvoering goed te kunnen volbrengen. In mijn ideale organisatie werken mensen gedisciplineerd en omarmen ze die processen die goed werken en hebben ze de vrijheid om te ondernemen. Verder vind ik dat ik als leider de vele facetten van de organisatie moet kennen. Ik bezoek consumenten thuis en in de winkel en ik wil weten wat de retailer bezighoudt. De laatste tijd ben ik ook in onze fabrieken geweest. Ook daar spreek ik dan medewerkers, hoor ik uit de eerste hand wat er speelt en kan ik bruggen slaan. Bij de buitendienst doe ik precies hetzelfde. Ook intern op kantoor ben ik vaak met collega’s in gesprek. Het liefst in hun eigen werkomgeving. Ik heb een mooi bureau, maar ik heb wel eens voorgesteld om er een openbaar kantoor van te maken, want ik zit er bijna nooit.

 

Welk deel van je werk zou je wel willen missen?
Juist de afwisseling van mijn verschillende taken en activiteiten vind ik interessant. De ene keer ben ik in gesprek met een retail partner en praten we over het groeien van de business, het volgende moment ben ik bij het FNLI om Unilever te vertegenwoordigen, daarna zit ik bij consumenten onderzoek om te begrijpen hoe hij of zij onze producten gebruikt en het vierde moment zit ik bij de ‘board’ van Unilever Europa om de regionale plannen te versterken.

 

Hoe krijg je je mensen met je mee?
Als leider moet je veel met mensen praten, en met klanten en leveranciers dialoog voeren om zo goed mogelijk de marktomstandigheden te begrijpen. En daar moet je dan vervolgens je strategie op bepalen en plannen maken. Je moet nieuwsgierig zijn naar wat anderen vinden ende dialoog moet je op een integere, respectvolle manier voeren. Niet zeggen dat het zus of zo moet, maar wel ervaringen van jezelf benoemen en uitleggen waarom je iets denkt. Ik hoop dat ik dat op een charismatische manier kan doen. Dan wordt het voor de mensen fijn om met jou te werken en andersom.

 

Wat zijn je drijfveren?
Ik wil graag winnen en mijzelf en de organisatie verbeteren. Ik hou er niet van om te filosoferen over waar dat vandaan komt. Ik weet gewoon waar ik energie van krijg en die dingen doe ik.

 

Wat was voor jou een belangrijk leermoment?
In 2003 kwam ik terug uit Italië, op het moment van een grote prijsverlaging. Toen heb ik geleerd dat je op je sterkst bent als je een kans ziet. Als management team hebben we destijds besloten om te investeren, tegen de draad in. Op het moment dat iedereen denkt dat het moeilijk is en ze hun winst willen beschermen, krijg je juist kansen om harder te groeien en je positie en merken te versterken als je juist wel investeert. Mijn advies is dan ook: ‘never waste a good crisis’.

 

Naast je werk heb je ook nog allerlei maatschappelijke functies. Hoe past dat allemaal in je agenda?
Gelukkig heb ik een goede persoonlijke assistente op mijn werk en thuis heb ik mijn vrouw. Nu lukt het om alles in elkaar gepast te krijgen. Naast mijn werk hou ik van sport, vooral van de Olympische Spelen. Ik ga er graag naar toe als mijn agenda het toelaat. Olympische sporters zijn vier jaar lang aan het trainen en dan moet het opeens gebeuren. Daar heb ik bewondering voor. En ik herken het ook. Alleen krijgen wij bij Unilever na een minder geslaagde prestatie een nieuwe kans in de volgende maand en moeten sporters daar vier jaar op wachten. Ik ben nu bestuurslid van de Johan Cruijff Foundation, die zich inzet om kinderen met en zonder beperking te laten sporten en bewegen. Dat geeft me enorm veel inspiratie, zeker als ik met Johan in gesprek ben tijdens een vergadering of evenement. Toen ik bestuurslid van Sire was, had ik dat ook. Ik krijg daar energie van, niet van het netwerken op zich, maar van de mensen die zich inzetten voorde samenleving en voor wie ik veel respect heb.

 

 Met welke competenties heb jij het verschil gemaakt?
Uiteindelijk gaat het om het kunnen bouwen van teams en om talenten. Als je dicht bij mensen blijft, hun talenten waardeert, authentiek bent en ervaringen deelt om er gezamenlijk beter van te worden, zit je goed. En ik ben, afgezien van een optimist, ook een realist en pragmaticus. Die actiegerichtheid is nodig in onze sector. Output- en altijd resultaatgericht. Daarnaast ben ik eigenlijk altijd optimistisch en dat straal ik volgens mij ook uit. Het is belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk gaan en met plezier met elkaar te werken.

 

Wat zou je aan je functioneren willen veranderen?
Nog betere resultaten halen in de markt. Het kan altijd beter.

 

Maar in jouw rol als leider? Je ontwikkelt jezelf toch ook steeds?
Als leider heb ik behoefte aan momenten van reflectie. Daar kom ik niet altijd voldoende aan toe, al is het ook een kwestie van jezelf daarin coachen. Je hebt een moment nodig om zakengoed te analyseren en feiten onder ogen te zien, om vervolgens daar je plannen eventueel aan aan te passen.

 

Zie je al een vernieuwd leiderschap om je heen?
Wat ik opvallend en echt heel leuk vind, is dat er op dit moment allerlei jonge, enthousiaste ceo’s bij verschillende soorten bedrijven zijn. Zij gunnen elkaar succes en zijn heel gedreven. Het is mooi om met elkaar een bepaalde impact te willen maken. Dat inspireert me. Twintig jaar geleden was er meer een corporate cultuur. Inmijn generatie is dat heel anders, we zitten dicht op de business en dat werkt uitstekend. We willen echt samen dingen voor elkaar krijgen met onze bedrijven, toegankelijk zijn naar elkaar toe en elkaar helpen de wereld om ons heen een beetje beter te maken.

© 2021 Günther + Van Grinsven - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@geng.nl - 030 63 509 63