https://geng.nl/inspiratie/interview-met-hein-van-der-bijl/
Günther + Van Grinsven

Interview met Hein van der Bijl - Country Manager Kimberly-Clark

"Als je na twee jaar weer weggaat, ga je misschien wel te snel."
Interview met Hein van der Bijl
Country Manager Kimberly-Clark, oktober 2006

Evelyn Günther is columniste van FoodPersonality en wisselt de rubriek maandelijks met Josceline Bogaers. Evelyn interviewt directieleden en senior managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Hein van der Bijl, Country Manager Kimberly-Clark.

 

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?
Ik ben sinds twee jaar country manager bij Kimberly-Clark van de Benelux en Nordic. Daarvoor heb ik vijf jaar in Engeland gewerkt. Ik werk alweer 18 jaar bij Kimberly-Clark. Ik ben ooit begonnen in sales support. Midden jaren ‘90 werd ik business unit manager en had ik een groep account managers onder mij en in 2000 ben ik naar Engeland gegaan om een internationaal project te leiden. We gingen af van de landen structuur en werken in ‘global business units’.

Blijf je de volgende 18 jaar ook bij Kimberly-Clark?
Goeie vraag, red ik dat nog? Het kan, ik ben nog geen 40. Ik ben bij Kimberly-Clark vrij in mijn doen en laten. Ik ben nu voor pakweg 75% autonoom, maar ik zou die andere 25% er ook nog bij willen hebben, maar ja... ik heb het wel erg naar mijn zin. Ik ken iedereen. Dat netwerk is zo handig. Dat scheelt zo verschrikkelijk. Dat helpt echt de business in Nederland. Van hoog tot laag door de hele multinational ken ik ze.

Wat zou je nou het liefste willen doen?
Ik had heel graag een hotel gehad. Of een oubollig merk weer opknappen, zoals schoenenmerk Quick. Of zoals Prenatal nieuw leven is ingeblazen, lijkt me hartstikke leuk.

Had jij nu niet al een hotel willen beginnen?
Nee, nee, dat gevoel begint nu pas te komen.

Jij lijkt heel loyaal en betrokken met je 18 jaar Kimberly-Clark. Ben jij anders dan anderen die vaker van bedrijf wisselen?
Nee hoor, ieder moment kwam er net een goede uitdaging intern. Daar moet je zelf ook aan werken. Als je na twee jaar weer weggaat, ga je misschien wel te snel. Heb je er zelf alles aan gedaan om een nieuwe uitdaging te krijgen op je werk? Die jongen van Max Havelaar die zei het ook, dat mensen alleen maar bezig zijn met hun eigen carrière en dat er te weinig gekeken wordt naar het belang van een organisatie. Als dat nou eens fifty fifty was, zou het een stuk beter zijn. als jij het verschil kan maken dan val je vanzelf op. Dan komt de waardering vanzelf. Maar dat gaat dus ook de andere kant op, mensen die alleen maar aan hun eigen carrière denken en na twee maanden alweer op de stoep staan om hun carreer development door te nemen, daar kan ik moeilijk tegen. Binnen ons bedrijf kun je heel zelfstandig werken, dat is leuk. Maar je moet wel wat laten zien.

Er zijn natuurlijk ook mensen die sneller en beter zijn en daardoor eerder uitgekeken. wat dan?
Dat regelt zich zelf. Als ze heel goed en heel snel zijn dan ben ik al bij hun geweest. Dan  heb ik dat toch al gezien. Het gaat om enthousiasme, brains, drive en creativiteit. Wil je binnen de kaders een ondernemer zijn. dan kan je veel doen binnen Kimberly Clark.

Welke competenties heb je zelf?
Als je heel zelfstandig bent en  drive hebt dan kom je ver bij kc. Drive betekent risico nemen. Het gaat niet om de uren die je maakt, maar om het achter je goede idee aan gaan zodat het ook gebeurt. De hele organisatie door, ook internationaal. 

Waar komt jouw drive vandaan?
Uit het mensen willen helpen. Als directeur ben ik ervoor mijn mensen. Ik ben service gericht. Ik heb daar veel plezier in. Het is echt niet moeilijk wat wij doen hoor. Je moet alleen een beetje je hersens gebruiken.

Wat is voor jou de uitdaging in je werk?
Er zijn zoveel bedreigingen die op onze markt afkomen en op ons bedrijf en dan wil ik degene zijn die daar een oplossing voor bedenkt.  Het zijn de discounters, de prijzenoorlog, de commoditisering van de papierwaren. De uitdaging is hoe jij ket nou zo kan organiseren dat jij betere mensen hebt en betere merken. Het is heel lastig, de hele markt. en dat is de uitdaging.

 

Hoe komt het dat jij niet gestrest bent?
Je moet eens kijken naar waar je gestrest door bent geweest een jaar geleden en hoe die situatie nu is. dan valt het achteraf bijna altijd mee. ik zoek altijd de relativering. Wij hadden laatst wat stress door een promotie en toen zagen we tegelijkertijd een jongen in een rolstoel. Waar gaat het dan om?


Wat doe je aan ontspanning in je vrije tijd?
Wij wonen in Almere en hebben een bootje achter het huis liggen.  Ik heb drie kinderen, van 9,7 en 4 waar ik een beetje mee voetbal. Maar het liefste doe ik helemaal niks. Het weekend moet je me naar een verjaardag slepen. ik heb niet zoveel zin om dan te praten. Ik praat door de week al de hele dag van hoog tot laag met iedereen. Ik trim verder drie keer per week. Dat is heerlijk en nodig.

Wat zou je willen verbeteren aan jezelf?
Ik vraag niet zo snel aan mijn mensen hoe hun weekend was. Ik vertel wel hoe mijn weekend was en besef me dan daarna dat ik helemaal niets aan hun heb gevraagd. Ik realiseer me dat wel. Het makkelijkste is om te denken dat het gebrek aan interesse is. maar het komt gewoon niet in mij op om dat te vragen. Het is raar want als er echt iets is dan sta ik voor ze klaar en bespreken we alles. En verder willen ik beter professioneel coachen. Ik heb veel overleg met ze en help ze binnen Europa te promoten. Maar ik moet het beter vastleggen. Mijn feedback geef ik continue, in de wandelgangen en tijdens overleggen. Verder kan ik echt boos worden op mensen als ze niet luisteren. Op basis van mijn kennis van de markt en de organisatie weet ik het soms gewoon beter. Als ze dan na twee keer nog niet luisteren word ik heel erg link. Dan ga ik op mijn strepen staan. Dan verhef ik mijn stem en kan wel eens ongenuanceerd worden. als het dan maar een positieve uitwerking heeft. Maar soms werkt het averechts. En dat is niet goed. ik weet wel dat mijn mensen niet bang voor mij zijn want ze komen altijd naar mij toe. Ik ben gewoon een beetje een emotionele manager.

In managementboeken lees je dat een manager zijn emotie niet mag tonen. Ik denk niet dat jij het daar mee eens bent?
Nee absoluut niet. Je mag toch ook verdrietig zijn als directeur als er iets ergs met je mensen gebeurt. Het gaat dan om persoonlijke situaties. Iemand die echt hart voor de zaak heeft en het dan privé moeilijk heeft. Daar voel ik mij bij betrokken. Ik wil het graag mijn mensen naar de zin maken.


Waar ben je vooral mee bezig in je werk?
Wij hebben geen sales director meer maar twee business managers. Ik ga zelf nog veel naar de klanten. Dat is een bewuste keuze van KC. Wij moeten minstens 70% van onze tijd bezig zijn met onze klanten. Klanten willen graag de strategie van kc horen. Het blijft mensen werk en klanten waarderen het. Ik vind het leuk om te doen en het is ontzettend belangrijk.

Wat is jouw management principe?
Management bij Speldenprik. Dit las ik in een blad en sprak me erg aan. Ik werk niet via de hiërarchie. Ik heb met iedereen contact. Ik ga gewoon naar iemand toe als ik een goed idee heb of als ik iets zie. Ze komen ook makkelijk bij mij binnen. Dat geeft een transparante organisatie. Ik moet wel goed mijn impact realiseren. Ik zeg wel gemakkelijk sorry hoor. Als je veel uit probeert gaat er ook wel eens iets mis in de communicatie. Ik heb zoveel creatieve ideeën.

© 2021 Günther + Van Grinsven - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@geng.nl - 030 63 509 63