https://geng.nl/inspiratie/interview-met-heleen-van-benthem/
Günther + Van Grinsven

Interview met Heleen van Benthem - Algemeen Directeur Meester Stegeman

"Veel vrouwen krijgen op een gegeven moment toch een kind."
Interview met Heleen van Benthem
Algemeen Directeur  Meester Stegeman, maart 2005

Evelyn Günther is columniste van FoodPersonality en wisselt de rubriek maandelijks met Josceline Bogaers. Evelyn interviewt directieleden en senior managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Heleen van Benthem, Algemeen Directeur van Meester Stegeman.

 

Hoe bevalt Meester Stegeman, na zestien jaar Masterfoods?
Het is leuker dan ik me had voorgesteld. Er is verschrikkelijk veel gebeurd en er moet ook nog meer gebeuren. Dat is overal zo, eigenlijk. Het grootste verschil is sowieso kruidenierswaren versus verse vleeswaren. Bij Meester Stegeman wordt een vak uitgeoefend. Als je in de fabriek loopt, zie je nog steeds slagers aan het werk. Bij een chocolade- of ijsfabriek zie je bijna geen mensen meer, maar procesbesturing. Verder zijn wij zelf verantwoordelijk voor de supply chain, bij Masterfoods was dat op Europees niveau. Bij Meester Stegeman vormt productie, marketing en verkoop één geheel.

Waarom is het nog leuker dan je had gedacht?
Meester Stegeman was voor mij een grijs bedrijf, niet positief, niet negatief. Maar ik merkte snel dat Meester Stegeman niet stoffig is. Het is weliswaar geen bedrijf van sexy merken, het is meer de kwaliteit van het product. De mensen zouden echt veel trotser mogen zijn op hun bedrijf. De vleeswarencategorie is een grote, belangrijke categorie voor retailers. De categorie kan een bijdrage leveren aan de sterkte van een formule, en aan de winstgevendheid van een formule. Wij zijn een grote speler in de vleeswarencategorie. Ik denk dat veel mensen dat niet weten en daar ga ik wat aan doen!

Wat is je tegengevallen?
De kou in de fabriek! In mijn inwerkperiode was ik hele dagen in de fabriek, omdat ik alle afdelingen goed wilde leren kennen. Ook was de snelheid van werken mij echt te veel. Ik heb maar even meegewerkt op de afdeling snijden en verpakken, want zij worden beoordeeld op efficiëntie. Er was bijna een dip zichtbaar in de productie. Ik heb een enorme bewondering gekregen voor de mensen die in een koude dag in, dag uit dit fysieke werk doen.Verder ben ik natuurlijk ook bij onze vleesleveranciers geweest. Gelukkig maken beesten geen geluid meer als ze geslacht worden. Ik heb het hele proces in een slachterij gezien, maar een net geslacht beest hoef ik nu niet meer te zien, terwijl ik toch uit een boerengezin kom waar thuis ook werd geslacht. Toen kon ik er goed tegen.

Wat heb je onderschat?
Iedereen let zo op je. Zowel in het beslissingsproces als wanneer ik ergens aanwezig ben. Bijvoorbeeld: ik stond onbewust met mijn handen op de rug. Later hoorde ik dat mensen gezegd hadden: ‘Nou, ze zal het wel niets vinden want ze stond met haar handen op de rug.’ Dat had ik van tevoren niet zo beseft. Daar moet ik dus beter op letten.

Welke principes van Meester Stegeman moet jij je aanleren?
In elk geval dat je elkaar complimenteert en waardeert om wat je doet. Ik ben ermee opgevoed dat het normaal is als je je best doet. Ik weet natuurlijk al lang dat complimenten geven niet een van mijn sterkste punten is. Door mijn opvoeding, denk ik, vind ik hard werken en 110% inzet normaal. Maar dat mag je niet van iedereen verwachten. Daar werd ik voor het eerst mee geconfronteerd toen ik field manager was, dan ben je verantwoordelijk voor een aantal vertegenwoordigers. Mijn baas van toen zei: ‘Heleen, jouw inzet is niet automatisch de inzet die je van andere mensen mag verwachten. Bij 100% inzet mag je al blij zijn.’ Dat was wel een leermoment.

Mis je iets van Masterfoods?
Ja, de mensen. Dat vond ik het moeilijkste; om weg te gaan van een aantal hele leuke mensen. Nou hoef ik die niet te missen, want die kan ik nog steeds zien. En we mailen en sms’en nog. En af en toe drinken we nog een biertje. Wat ik ook mis: bij Masterfoods waren de candybars altijd overal aanwezig... 

En de kantoortuin?
Daar twijfel ik nog over. Het is heerlijk om een eigen kamer te hebben. Mijn productiviteit is nu vele malen hoger. Maar ik moet nu dus wel veel meer op zoek naar informatie. Ik hoor dus niet alles meer. Ik probeer voldoende aanwezig te zijn. De deur staat bij mij altijd open. Ik heb dat ook in het personeelsblad geschreven. Ik ben volgens mij ook heel benaderbaar. Dat hebben mensen onthouden en die komen steeds meer langs.

Wie was je beste baas?
Een moeilijke vraag. Ik heb van veel mensen veel verschillende dingen geleerd, juist omdat het zulke verschillende mensen waren. Ze hebben allemaal een ander deel bij mij helpen ontwikkelen. Ik vind het wel prettig een baas te hebben die een beetje hetzelfde is, dan begrijp je elkaar snel.

 

Hoe kijkt de handel naar jou nu je bij Meester Stegeman werkt?
Toen ik wegging, heb ik al onze klanten gebeld. Ik heb toen meteen aangegeven dat ik in mijn nieuwe rol een kop koffie zou komen drinken. Sommigen zeiden: ‘Nou, dat zal niet makkelijk zijn, straks bij ons, want je zit straks bij een andere fabrikant.’ In de meeste gevallen is dat natuurlijk onzin, maar er zijn inderdaad een aantal klanten waar wij bijna geen zaken mee doen, die zeggen: ‘We kennen je wel.’ Terwijl ik natuurlijk juist daarom bij hen aan tafel wil zitten.

Waarom heb je de stap gezet?
‘No n(g)uts, no glory’. Vandaar dus. Ik vond dat het bij Masterfoods ook tijd werd voor een nieuwe generatie. Jonge mensen moeten een kans krijgen, zoals ik die toen ook heb gekregen. Ik ga kijken of datgene wat ik heb geleerd, de kennis die ik heb, van nut is voor Meester Stegeman. Het mooie van deze baan is dat hij bijna niet meer in dit land bestaat. Waar ben je nu nog echt verantwoordelijk voor inkoop, grondstoffen, productie tot en met het naar de markt brengen van producten? Van het begin tot eind ben ik verantwoordelijk. Het is natuurlijk wel een enorme sprong. Soms denk ik ‘O jee, red ik het wel?’ Er zijn dagen dan gaat het hartstikke goed en dan denk ik ‘Ja, dit gaat lukken’. Maar er zijn dagen dat ik even drie keer diep adem haal en gewoon doorga.

Nestlé, de concurrent van Masterfoods, had
Kun je je vrouwelijke kwaliteiten inzetten als algemeen directeur?
Ik ben zakelijk opgegroeid, in een mannenwereld. ‘Ben je echt zo zakelijk of ben je in het gewone leven anders?’, dat is inderdaad wel vaker gevraagd. Maar ik heb me in die mannenwereld staande moeten houden. Dan leer je je een paar dingen aan om te overleven en je leert ook een paar dingen af. Dus een kwetsbare, emotionele kant leer je wel af. Want een keer emotioneel worden in een gesprek, dan zeggen mensen: ‘Nou, die kan het ook niet aan.’ Ik was in veel gevallen natuurlijk een van de eerste vrouwen. Ik hoop wel dat ik op deze plek meer van mijn vrouwelijke kwaliteiten in de goede zin van het woord kan laten zien.

Bestaat het glazen plafond?
Lastige vraag. Ik denk van niet, ik heb er dus geen last van gehad. Wel moest ik - en dat zeiden toen alle vrouwen - harder werken, om te laten zien dat je net zoveel verstand van zaken had als je mannelijke concurrent of collega. Later werd het een voordeel, want er zijn weinig vrouwen dus iedereen kent je.

Waarom zijn er dan zo weinig vrouwen op deze posities?
Veel vrouwen krijgen op een gegeven moment toch een kind. De vraag is of ze dan wel of niet die rol voor een deel uit handen wil geven. Je hebt wel een meewerkend thuisfront nodig, anders zou het niet kunnen. Ik heb een man die bereid is om net zoveel te zorgen als ikzelf. En ik ben zelf bereid om andere mensen voor een deel te laten zorgen voor ons kind. Daar moet je stevig voor in je schoenen staan, want de buitenwereld veroordeelt je snel wanneer je niet zelf zorgt. Daarnaast moet je flexibel en goed georganiseerd zijn.

Wat kun je zeggen over de verkoop van Meester Stegeman?
Niets, eigenlijk. Ik kan iedereen alleen maar verwijzen naar de site saralee.com. Daar kun je alle informatie vinden die er tot nu toe gepubliceerd is.

Wist je al dat dit gaande was toen jij binnenkwam?
Nee, natuurlijk niet!

 

© 2021 Günther + Van Grinsven - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@geng.nl - 030 63 509 63