https://geng.nl/inspiratie/interview-met-jaap-berkenbosch/
Günther + Van Grinsven

Interview met Jaap Berkenbosch - Algemeen Directeur Croky

"Met wat ik hoor, ga ik integer om."
Interview met Jaap Berkenbosch
Algemeen Directeur  Croky, september 2003

Evelyn Günther is columniste van FoodPersonality en wisselt de rubriek maandelijks met Josceline Bogaers. Evelyn interviewt directieleden en senior managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Jaap Berkenbosch, Algemeen Directeur van Croky.

 

Hoe bevalt het je bij een kleinere onderneming?
Het is anders. Je bent meer bezig met de dagelijkse zorg en aandacht voor kleine dingen. Hoe zien de contracten eruit, hoe briefen we het mediabureau? De autonomie is ook groter. Bij RBV/Leaf of Kon. De Ruijter vond ik het soms jammer dat ik minder met de operatie bezig kon zijn, en alleen maar met aansturen op hoofdlijnen. Nu bij een kleinere organisatie mis ik wel eens de lagen eromheen, om zaken voor je op te lossen. Ik herken dat wel bij meer mensen.Als je ver van de operatie afstaat, wil je erin terug. Maar zit je erin, dan mis je het abstractieniveau van de grote zaken. Het is belangrijk dat je af en toe wat anders doet.

Was het voor jou een bewuste stap?
Nee, dat kwam voorbij en dat was toen een geschikte job, en dan doe je dat. Mijn stelregel is dat mensen ownership moeten voelen en verantwoordelijk zijn voor wat ze doen. Als blijkt dat men het niet met je eens is, moet je daar consequenties uit willen en durven trekken. Dat heb ik ook gedaan.

Wat wil je als algemeen directeur voor een organisatie betekenen?
Ik vertaal naar een organisatie wat ik zelf belangrijk vind. Voor mij is dat autonomie en verantwoordelijkheid. Mensen bij elkaar zetten en ruimte creëren om ownership en ondernemen mogelijk te maken. Ik heb er zelf ook geen behoefte aan dat anderen zich met de inhoud van met mijn werk bemoeien. Reken me maar af op resultaten. Die situatie probeer ik ook voor mijn mensen te creëren. Zij moeten zo met elkaar samenwerken dat ze mij niet meer nodig hebben. Dit heb ik gezien in mijn Mars-periode. Jaap Nijenhuis, de P&O-man, was een uitstekende bloedgroepprikker. Hij had een ongelooflijk gevoel om mensen met dezelfde bloedgroep binnen te halen - die ook nog eens ‘vakvolwassen’ professionals waren. Die groep mensen daar had aan twee woorden genoeg. Vergaderen deed je eigenlijk niet. Die groep kon dat aan. Dan bereik je in de helft van de tijd met de helft van de mensen twee keer zoveel.

Is dat gelukt bij RBV/Leaf?
Ik werkte aan teams van professionals; bijvoorbeeld brand teams met alle disciplines erin die samen brand owner zijn. Teams die als het ware hun eigen onderneming runnen. Hiervoor moesten wel de passende mensen binnen zijn met de nodige ervaring. Op die krappe arbeidsmarkt van toen kost dat jaren. Mensen moeten ook fouten kunnen maken, daar leer je het meeste van. Als ze zich gaan indekken, gebeurt er uiteindelijk niets. Men moet ervaren dat een bepaald foutenniveau kan.

 

Ik heb gehoord dat jij er toch wel bovenop zat.
Dat is een gewetensvraag. Ze moeten me wel even uitleggen hoe het precies zit. Dat moet toch kunnen? Het echte conflict komt pas - en dat vind ik altijd de moeilijkste situaties - als de product manager en de marketing manager hun huiswerk hebben gedaan en dat jouw buikgevoel toch zegt: ‘Het klopt niet, het gaat niet werken.’ Als ik zeker ben dat ik op mijn instinct mag vertrouwen, dan ga ik overrulen. Ik ben er niet neergezet om vrienden te maken. Bij twijfel beslis ik. Het gaat altijd over grote bedragen en de aandeelhouders houden je daar ook verantwoordelijk voor. Het heeft wel iets duaals. Britse organisaties kijken sterk naar wat de baas zegt en werken toe naar wat hij wel goed zal vinden. Dan misken je natuurlijk een groot deel van de kwaliteiten in je organisatie. Als je toch wil dat mensen hun hersens blijven gebruiken, moet je daar wat voor geven. Voor mij is dat ownership.

Dat geldt dan ook voor jou?
Ja. Met goede mensen hoef je niet vakinhoudelijk binnen de disciplines bezig te zijn. Wél moet je op hoofdlijnen weten wat er gebeurt en sparringpartner zijn voor de vakman. Soms gaat het verder. Door de tijdleer je nou eenmaal veel. Meestal heb je vijf, acht of zelfs tien jaar meer ervaring dan je directieleden. Als je je ogen altijd hebt opengehouden in al die disciplines bij al die bedrijven, heb je het nodige gezien. Dan kun je zaken inschatten en weet je wanneer je ergens dieper op in moet gaan.

Hoe weet jij wat er speelt in je organisatie?
Ze zien me rondlopen. Ik luister en praat. Met wat ik hoor, ga ik integer om. In individuele gesprekken brei ik dat aan mekaar.Verder kun je zeggen dat ik combineer en controleer. Ik laat mij uitleggen hoe iets werkt. Door ervaring weet ik of iemand dan goed bezig is. Ik probeer dieper in de organisatie te voelen wat er gaande is. Als je wilt dat de cultuur een bepaalde kant op gaat, hoor je daar de eerste klachten. Verder vertrouw ik op de normale management control-cyclus. Voor de algemeen directeur is de controller zijn eerste maatje. Als je daar geen kwaliteit hebt of niet goed met je controller kunt werken, is dat dodelijk. Ik heb daar altijd geluk mee gehad. En echt goeie kerels gehad.

Wat vind jij moeilijk?
Wanneer je zwaar reorganiseert, is iedereen ineens erg bezig met zijn eigen positie en verantwoordelijkheid. ‘Ik zorg dat ik mijn afdeling op orde komt en verder zoeken ze het maar uit.’ Dát voorkómen is moeilijk. Dan blijkt of een managementteam werkelijk goed ingespeeld is of dat het ieder voor zich is. Anders ontstaat een gruwelijke sub-optimalisatie. Bijvoorbeeld? Wanneer iedereen ineens eist overal op ingekopieerd te worden. Met als gevolg stapels e-mail, moeizame dagen en een vlakke stemming.

Ben je een leider?
Mijn primaire rol is duidelijk maken welke kant we op moeten. Dat moet je helder communiceren. In moeilijke situaties is dat leiderschap bijna één op één met je persoon verbonden. In normale tijden zou ik willen dat het niet persoonsafhankelijk was. Zolang je als persoon nog zo belangrijk bent, vind ik dat ik met die organisatie nog niet bereikt heb wat ik zou willen bereiken.

 

© 2021 Günther + Van Grinsven - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@geng.nl - 030 63 509 63