https://geng.nl/inspiratie/interview-met-jacco-potkamp/
Günther + Van Grinsven

Interview met Jacco Potkamp - FrieslandCampina Benelux

"Mijn vrouw zegt wel eens: word toch gewoon postbode"
Interview met Jacco Potkamp
Sales Director Branded Retail FrieslandCampina Benelux, oktober 2012

Evelyn Günther is columniste van FoodPersonality en wisselt de rubriek maandelijks met Josceline Bogaers. Evelyn interviewt directieleden en senior managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Jacco Potkamp, Sales Director Branded Retail van FrieslandCampina Benelux.

 

Waar kom je vandaan?
Ik ben geboren in Kampen, in een arbeidersgezin. Mijn ouders waren erg jong toen ik werd geboren. Ik heb twee jongere zusjes. Ik heb een gemakkelijke jeugd gehad, zonder zorgen, met heel veel sport en beweging en veel competitie. Ik was altijd wedstrijdjes aan het spelen. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader me vroeg om een pakje sigaretten voor hem te halen, hij zei: ‘Als je binnen 3 minuten en 35 seconden weer binnen bent, krijg je vijf gulden van me.’ Nou, ik was al weg. Competitie en spel is mij altijd blijven boeien. Ik wilde later zelfs van mijn kinderen winnen.

 

Houd je ook van extreme sporten?
Nee, daar doe ik niet aan. Het is me niet om de kick van het gevaar te doen, maar puur om het spel. Ik ben wel opgeleid tot sportleraar, maar de extreme sporten laat ik aan anderen over. Ik houd het inmiddels bij de racefiets en de mountainbike.

 

Sportleraar? Jazeker. Mijn favoriete sport was atletiek. Ik heb veel tienkampen en hardloopwedstrijden gedaan. Mijn trainer was docent aan het CIOS en dat maakte voor mij de stap om naar het CIOS te gaan logisch. Ik heb er een geweldige tijd gehad. Ik maak nog steeds veel gebruik van wat ik daar heb geleerd. Als sportinstructeur ben je coach van een sporter en analyseer je zijn techniek, haal je het beste uit hem naar boven en werk je samen aan de verbetering van zijn prestaties. In mijn huidige baan komt dat heel goed van pas.

 

Ben je lang sportleraar geweest?
Niet zo heel lang. Ik heb als dienstplichtig sportinstructeur en in het buitenland als sportleraar gewerkt. Later heb ik naast mijn werk nog in de avonduren sportlessen gegeven. In 1989 ben ik begonnen als rayonmanager bij United Softdrinks, voor de sportdrank AA-drink. De connectie met sport was voor mij belangrijk. Daar heb ik 8,5 jaar gewerkt in verschillende rollen, van account manager tot commercieel manager. Na zo’n acht jaar vond ik een baan met relevantie in de sportwereld minder nodig. Toen ben ik bij Coca-Cola als salesmanager out of home op een van de verkoopkantoren gestart, toen national account manager, account director en home director.

 

Ben je toen in Rotterdam gaan wonen?
Nee, ik ben voor mijn studie naar Arnhem verhuisd en daar woon ik al 27 jaar. Mijn vrouw Karin komt uit Arnhem. We hebben twee zoons, Storm van negentien en Max van vijftien. Vergeleken met collega’s ben ik relatief jong vader geworden. Storm is al het huis uit. Hij studeert lucht- &ruimtevaarttechniek in Delft. Ik ben blij dat hij in zo’n typisch studentencomplex woont. Met zijn achttienen op een gang, kratten bier op het balkon en een heerlijk vrij leven. Ik begrijp wel dat hij dat fantastisch vindt. Max zit in havo 4 en zijn passie is muziek.

 

Wat gaat je gemakkelijk af?
Mijn kracht ligt in teams bouwen. Ik kan mensen de ruimte, vrijheid en verantwoordelijkheid geven. En ik kan een cultuur creëren waarin mensen zich goed kunnen ontwikkelen. Ik geniet van het bouwen aan een goede relatie met de klant. Ik kan inhoudelijk en relationeel goed met de klanten omgaan. Wat ik nu wel besef, is dat de omgang met de handelspartners voor een deel wordt bepaald door het bedrijf waar je werkt. Coca-Cola was goed in de inhoud, terwijl FrieslandCampina juist goed is op de relatie, maar wij hebben op inhoud nog veel te halen. Ik geloof erin dat een sterke samenwerking leidt tot gezamenlijke groei. Mijn ambitie is om in januari 2015 met FrieslandCampina een overall top-3-notering bij het Industributiediner te halen.

 

Hoeveel tijd stop je in je werk?
Tussen half zeven en half acht ga ik de deur uit en tussen zeven en half acht ’s avonds ben ik weer terug. Mijn vrouw zegt wel eens - en dat meent ze echt: ‘Word toch gewoon postbode.’ Maar het is gruwelijk gaaf om deze baan te doen. Ik weet dat ik veel tijd aan mijn werk besteed, dat gaat vaak ten koste van mijn gezin. Maar we zorgen er altijd voor dat we mooie dingen met elkaar doen, zoals bijzondere vakanties. We hebben al veel van de wereld gezien en dat willen we blijven doen.

 

Wat is je droombaan als je niet in de food zou werken?
Manager van de Rabobank-wielerploeg of commercieel directeur van NOC NSF. Een baan in de sport dus. Een paar weken als fietskoerier in New York werken lijkt me ook fantastisch.  

 

Je hebt een van dé twee grote salesbanen in de food in Nederland. Wat is je grootste uitdaging?
Toen Friesland Foods en Campina nog afzonderlijke bedrijven waren, waren ze allebei goed en werden gewaardeerd in wat ze deden want ieder had een eigen rol in de markt. Nu we één zijn, moet er veel verbeterd worden omdat je in de benchmark zit met bedrijven als Procter, Coca- Cola en Unilever. Mijn opdracht is samen met mijn team te zorgen voor groei van de categorieën zuivel, kaas, boter en fruitsappen en voor een goede samenwerking met onze handelspartners. De verbetering kunnen we maken op zowel inhoud als relatie.

 

Ben je politiek handig?
Sommige mensen denken van wel, maar verwarren dat met mijn voorzichtige en beheerste manier van communiceren. Ik zeg niet ‘nu is het klaar’, maar ‘ik ben er nu eigenlijk wel een beetje klaar mee’. Ik reageer niet snel impulsief, maar zoek de nuance.

 

Hoe staat het met de integratie van de werkmaatschappijen?
De organisatie is inmiddels drastisch veranderd doordat we zes werkmaatschappijen tot één organisatie aan het integreren zijn, ‘FrieslandCampina branded retail’. Het is prachtig om aan het salesen shoppermarketingteam leiding te mogen geven en mee te bouwen aan het FrieslandCampina van de toekomst. We gaan zuivel weer relevant maken in Nederland. Ons land is een echt zuivelland en we hebben de afgelopen jaren verzuimd om de relevantie van zuivel te ‘boosten’.

 

Hoe pak je het aan om zo’n groot team dezelfde kant op te krijgen?
Ik ben heel gedreven en wil niet verliezen. Ik loop veel over de afdeling, spreek mensen aan en probeer ze uit te dagen, zowel persoonlijk als zakelijk. Door een band te creëren en zichtbaar te zijn, kun je mensen goed motiveren en samen in de juiste richting bewegen. Dan wordt er veel mogelijk in het bedrijf. Wat ik aan mezelf zou willen verbeteren, is om nog meer beschikbaar te zijn.

 

Hoe kun je als leider meer beschikbaar zijn voor je mensen?
Ik geloof sterk in de 4 R’en: ‘richting’, ‘ruimte’, ‘randvoorwaarden’ en ‘relaties’. Uiteraard is het belangrijk om de richting bepaald te hebben, waarna teams dat verder moeten invullen. Ik ben ervan overtuigd dat als je mensen de ruimte geeft, je het beste uit hen haalt. Dit geldt ook in de samenwerking met klanten. Ik zou graag meer beschikbaar willen zijn dan ik nu ben omdat dat het principe van de 4 R’en krachtiger maakt. Door de complexiteit van de zuivelmarkt lukt dat niet altijd.

 

Je hebt toevallig de laatste jaren met Belgische managers gewerkt. Hoe beviel jou dat?
Goed. Ik werkte bij Coca- Cola onder Ignace Corthouts en anderhalf jaar geleden haalde Patrick Reekmans mij binnen bij FrieslandCampina. Belgische managers hebben vertrouwen en integriteit hoog in het vaandel staan. Voor mij is dat een absolute vereiste om goed in en met teams te kunnen functioneren. Daarnaast spreken de werklust en de gedrevenheid van deze mannen mij enorm aan. Zij hebben een bescheiden manier van communiceren, terwijl ze goed weten waar ze naartoe willen. Allemaal eigenschappen die mij bijzonder aanspreken.

 

Kun je intern goed sparren?
Binnen ons management team ‘branded Benelux’ hebben we hele fijne mensen en een inspirerend team. Ondanks dat velen van hen relatief nieuw zijn, maken we als team enorme stappen. Het gaat steeds comfortabeler voelen om zaken die mij bezighouden, met hen te delen en ook op persoonlijk vlak dingen aan hen kwijt te kunnen. Als team groeien we daarin. Wat voor mezelf goed uitpakt, is dat ik heb geleerd om me kwetsbaar op te stellen. Daar was ik eerst absoluut niet goed in. Als het om mezelf gaat, ben ik heel gesloten. Ik ben meer een vragensteller dan een prater, want ik vind het gewoon leuk en interessant om te horen hoe anderen zaken aanpakken. Wellicht door ervaring heb ik inmiddels geleerd om me kwetsbaar op te stellen. Daarnaast ben ik loyaal en zou ik echt door het vuur gaan voor anderen en dat voelen ze en waarderen ze ook wel, denk ik.

© 2023 Günther + Van Grinsven - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@geng.nl - 030 63 509 63