https://geng.nl/inspiratie/interview-met-susanne-kroon/
Günther + Van Grinsven

Interview met Susanne Kroon - Spar

"Ik ben niet iemand die haast had"
Interview met Susanne Kroon
Commercieel Directeur  Spar, juli 2014

Evelyn Günther is columniste van FoodPersonality en wisselt de rubriek maandelijks met Josceline Bogaers. Evelyn interviewt directieleden en senior managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Susanne Kroon, Commercieel Directeur bij Spar.

Waarom ben je bij Jumbo weggegaan?
Na negen jaar werd het tijd voor iets nieuws. Ik was trots op de groei, maar tegelijkertijd wist ik ook van mezelf dat ik een betere manager ben in een organisatie waarin ik alles kan overzien en waarbij mijn controlebereik groter is. Ik ben blij dat ik destijds bij de integratie van Super de Boer betrokken geweest ben. Daardoor kon ik afmaken wat ik voor mijn gevoel bij Laurus niet had afgemaakt. Maar ik voelde natuurlijk wel dat er na Super de Boer meer integraties zouden volgen.

Heb je nog een geel hart?
In Jumbo heb ik veel energie en liefde gestopt. Het heeft me ruim anderhalf jaar gekost om af te kicken en te wennen aan Spar. Maar zo’n lange gewenningsfase had ik ook nodig nadat ik bij Konmar was weggegaan. Een heleboel dingen zijn bij Spar en Jumbo wel hetzelfde, maar de cultuur is anders. Spar is geen familiebedrijf, maar heeft daar wel trekjes van. Omdat het anders was dan Jumbo, heb ik wel even moeten leren hoe de hazen lopen. Intussen voelt het allemaal heel vertrouwd.

Heeft Spar veel moeite moeten doen om je los te weken?
Nee. Maar het komt wel door Spar dat ik in deze branche gebleven ben. Ik wilde naar een andere branche, omdat ik dacht dat er geen mooiere formule was dan Jumbo. Mijn missie is dat Spar meer is dan een supermarkt. Boodschappen zul je altijd bij ons kunnen blijven halen, maar we willen er meer dingen omheen hebben, waardoor mensen het leuker en relevanter vinden om Spar te bezoeken. We willen een unieke plek in het foodretaillandschap veroveren, zodat onze Spar-ondernemers een goed toekomstperspectief zullen hebben.

Hoe maak je Spar relevanter?
In de toekomst moet Spar een winkel zijn waar je je dagelijkse boodschappen combineert met wat je op dat moment nodig hebt. Een ondernemer moet zijn of haar winkel zo in mogen richten dat hij de buurt goed kan bedienen. Soms zit er een warme goede bakker in de buurt, met wie je kunt samenwerken, hoewel onze eigen warme bakker één van onze sterkste punten is. Je zou ook kunnen denken aan een kioskfunctie, zelfzorgmedicijnen of aan schoenenreparatie. Als je winkel breder wordt, ben je relevanter voor de wijk, de buurt of het dorp. Aan de ene kant moeten ondernemers dus de vrijheid hebben om het verschil te kunnen maken in hun eigen omgeving. Aan de andere kant zou Spar wel wat formulegerichter mogen zijn, wat uniformer. Dus ik wil vrijheid én meer sturing geven. Dat is een mooi spel.

Hoe krijg je de ondernemers zo ver dat ze doen wat er gebeuren moet?
Dat kan alleen maar als je vanuit je hart laat voelen welke kant het bedrijf opgaat. Ondernemers vinden het wel eens lastig om aan te voelen wat je bedoelt. Dat is logisch: je weet als ondernemer goed wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Uiteindelijk is het een kwestie van vertrouwen: dat ze weten dat jij bezig bent met dingen die hun ook ten goede komen.

 

Maar je bent wel ambitieus in je werk.
Ja, ik vind het belangrijker dat de dingen die we bedenken ook daadwerkelijk lukken dan dat ik op de posities kom die ik graag wil hebben. Daar vind ik het leven te kort voor. Status is onbelangrijk. Maar ik ben ook niet bescheiden, hoor, want als ik iets goed heb gedaan, heb ik dat ook gewoon goed gedaan. Na Spar komt er vast wel iets anders dat leuk is, misschien wel iets totaal anders, zoals de gezondheidszorg. Ik geloof er wel in dat wij met dit soort mooie carrières ook ergens anders van betekenis kunnen zijn. Ik zou ook veel kunnen leren in een branche die minder concurrerend is dan de levensmiddelenbranche, maar waar andere dingen belangrijker zijn. Een staffunctie is alleen niets voor mij. Ze zouden gek van me worden.

Is het een voor- of nadeel dat je vrouw bent?
Misschien kan ik soms iets beter aanvoelen dat er wat meer gezelligheid in de winkels moet komen. Dan voeg ik wellicht iets vrouwelijks toe. Mannen hoor ik daar namelijk niet over. Als ik mag generaliseren... ik handel wel sterk vanuit mijn gevoel en ik geloof in kleine stapjes: we moeten weliswaar grote stappen zetten, maar die kunnen we beter in kleine stapjes opsplitsen. Wat dat betreft is het ‘vrouw zijn’ misschien wel belangrijk.

Werk je fulltime?
Zo goed als. Ik probeer één middag in de week bij de school te staan om mijn zoon van negen op te halen. Vroeger maakte ik veel meer uren. Ik denk dat de komst van mijn zoon mijn werk wel relativeert; ik kan nu beter afstand nemen dan tien jaar geleden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je partner erin meedoet, want zonder hem was mijn baan wel heel lastig geworden.

Wat vinden je mensen van je?
k krijg van hen terug dat ik heel erg betrokken en enthousiast ben. In het begin moeten mensen vaak aan mijn grote mond wennen. Dan vinden ze me dominant, maar samen succes bewerkstelligen is leuk en ze weten dat ik het graag samen met hen doe. Maar soms vinden ze dat ik te hard ga.

Wat zou je aan jezelf willen verbeteren?
Dat ik wat gemakkelijker de snelheid in het proces kan houden én alle eigen mensen mee kan krijgen daarin. Snelheidsmaniakken als ik hebben al snel van alles bedacht voor anderen, maar ik realiseer me ook dat het leuk is als anderen dat van je kunnen leren en zelf die ontwikkeling kunnen doormaken. Verder denk ik niet na over de toekomst. Ik vind het al een mooie opdracht om met Spar over drie tot vier jaar een nieuwe stap gemaakt te hebben.

Wat was voor jou een moeilijke periode?
Als je daarmee bedoelt dat ik een keer goed in de spiegel heb moeten kijken, dan zeker wel een paar keer. Ik stop altijd heel veel energie ergens in en ik kan er niet altijd evenveel energie uit halen. Mijn eindperiode bij Laurus was bijvoorbeeld zwaar. Van zulke momenten heb ik wel geleerd om grenzen te stellen, zonder het me al te persoonlijk aan te trekken. Ik denk wel dat vrouwen daar doorgaans wat slechter in zijn: zij steken te snel de hand in eigen boezem. Bij Jumbo had ik er dan weer moeite mee dat ik ergens energie in stak en dat de familie dan wel eens anders besliste. Verstandelijk wist ik wel dat het zo werkte, maar het leverde niet altijd de juiste energie op.

Hoe is je werk-privébalans?
Ik werkte vroeger gemakkelijk vijftig à zestig uur per week, maar na de komst van Bas zijn dat er gewoon veertig geworden. Ik zou wel meer willen werken, hoor, maar de balans tussen de zorg thuis en het werk is wel beter geworden. Spar heeft me ook meer rust gegeven. Los van een paar secretaresses die mijn agenda beheren, heb ik nu de regie weer meer zelf in handen. Mijn tijd kan ik zelf indelen.

Wat doe je in de rest van je tijd? Hoe ontspan je je?
De laatste jaren zorgde mijn tijd samen met mijn zoon voor die ontspanning. Dat ik zo laat moeder ben geworden, heeft als voordeel gehad dat ik alle dingen die ik daarvóór wilde doen, uitgebreid heb kunnen doen. Ik vind het prima om wat in en rond het huis te zijn. Koken is wel een hobby van mij. Sowieso denk ik dat je zonder algemene passie voor lekker eten dit werk in de levensmiddelenbranche amper kunt doen. Ik hou ervan om lekker eten te kopen, kan genieten van gewone winkeltjes. Maar ook van de tuin en van woninginrichting. En ik breng mijn tijd natuurlijk ook met andere mensen door. De laatste jaren hebben ook in het teken gestaan van zorgen voor mijn familie. Mijn vader is een jaar geleden overleden. Ik ben een paar maanden vrij geweest om voor hem te zorgen toen hij ziek was. Dat maakte mijn vrije tijd wel zwaarder, maar het voelde ook heel goed om dat te doen. Ik ben er nog steeds blij om. Je krijgt er veel andere dingen voor terug. En over een paar jaar kan mijn zoon voor zichzelf zorgen. Dan komt mijn tijd wel weer.

Heeft geluk een belangrijke rol gespeeld in je carrièreverloop?
Nou ja, ik heb nog nooit gesolliciteerd. Er diende zich steeds iets nieuws aan. Je kunt het ook andersom zeggen: ik ben niet iemand die haast had. Ik ben een langzame starter, heb relatief lang op school gezeten en heb overal gedegen lang gewerkt. Ik ben gedreven, maar niet gericht op ambitie en carrière.

© 2021 Günther + Van Grinsven - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@geng.nl - 030 63 509 63