https://geng.nl/inspiratie/interview-met-theo-heere/
Günther + Van Grinsven

Interview met Theo Heere

"Ik kijk altijd naar waar iedereen goed in is."
Interview met Theo  Heere
Algemeen Directeur Nutricia, oktober 2002

Evelyn Günther is columniste van FoodPersonality en wisselt de rubriek maandelijks met Josceline Bogaers. Evelyn interviewt directieleden en senior managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Theo Heere, Algemeen Directeur bij Nutricia.

Hoe komt een arts van het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag bij Nutricia terecht?
Ik ben inderdaad arts, maar kort voordat ik mijn opleiding tot radioloog af zou hebben, ben ik met die specialisatie gestopt. Want of je nu slager, bakker of radioloog bent, je weet dan dat je tot aan je pensioen dat vak zult uitoefenen. Het was 1989, de Muur in Berlijn viel, ik had daar zelfs familie. Het leek wel of de hele wereld veranderde, en ik zat maar in dat ziekenhuis. Gemopper over geld en gezondheidszorg de rest van je leven. Dus ik kapte ermee. Ouders en docenten teleurgesteld natuurlijk. Ik ben toen de farmaceutische industrie in gegaan, bij Servier, een Frans bedrijf. Een apart bedrijf, want je kreeg altijd een Fransman als algemeen directeur die hier een tijd internationale ervaring op zou doen, maar dan in een klein landje, zodat het te overzien was. Maar ja, het laatste jaar heb ik die directeursfunctie waargenomen want de laatste Fransman was na vier weken regen in juli depressief weer vertrokken. Daarna ben ik naar een Italiaans bedrijf gegaan, Menarini, dat medische apparatuur maakt voor ziekenhuizen, zoals bloedglucosemeters, enfin, die kamervullende installaties, je kent dat wel. Voor Menarini heb ik een Nederlandse farmaceutische tak opgezet, samen met iemand die van Novartis kwam. Spannende tijd hoor, maar ik wilde na een jaar toch weg, want het punt was dat Italië wel eens geen afspraken na kon komen die wij in Nederland in de markt hadden gemaakt. Dan houdt het op.

 

En toen ben je naar Nutricia gegaan…
Ik reed er elke dag langs op de A12, naar Woerden. En het eerste wat ik dacht was: vanuit Den Haag, waar ik woon, naar Zoetermeer in plaats van Woerden scheelt me elke dag 50 kilometer file. Tja, een zwak argument, maar ik was toen ook nieuwsgierig omdat biotechnologie in die tijd sterk opkwam en ik dacht dat Nutricia of Numico daar bovenop zou zitten. Ik stuurde een open sollicitatiebrief en toevallig was er net een vacatureronde. En ik werd gevraagd om de range kindervoeding van Milupa weer opnieuw in Nederland te introduceren. Dus niks biotechnologie, maar ik raakte zodoende verzeild in de retail, en dat beviel me veel beter dan ik aanvankelijk zelf verwacht had. Milupa in Nederland was eigenlijk werken vanuit het niets, een gebouw in Leidschendam, met mij als een soort business development manager van een operatie die aanvankelijk zelfs geheim was. Daarna ben ik internationale marketing gaan doen, daarna werd ik medisch directeur van Nederland en vervolgens algemeen directeur.

 

De retail is anders dan de farmaceutische wereld, proef ik uit je verhaal.
Oja, vlotter, informeler. Het feit alleen al dat je van die clubjes van managers hebt die zo af en toe bij elkaar komen om het netwerk aan te halen, en dat vaak in combinatie met een gezellige borrel. Een visclubje, of studietrips naar het buitenland. En in de foodsector zeggen ze elkaar waar het op staat. En eigenlijk vind ik het wel prettig dat de markt in Nederland nog wat versnipperd is, dus dat je niet met drie inkooppartijen te maken hebt, maar ook met ondernemende regionale spelers, die in mijn ogen ook nog eens de laatste jaren enorm geprofessionaliseerd zijn. Alleen, ik hoop wel dat die partijen zich niet allen maar gaan richten op bijdragen van fabrikanten, maar dat ze ook blijven nadenken over hoe die markt verder doorontwikkeld moet worden. Even terug: die farmaceutische wereld blijft fascineren, hoor. En die combinatie vind ik bij Nutricia. Je afnemers komen uit de levensmiddelenbranche, uit de drogisterijwereld, maar omdat we ook klinische voeding maken, komt het ook voor dat je met zeg maar professor Jansen zit te praten over een medisch onderzoek, en een uur later weer een procentenkwestie zit te bediscussiëren met de retail. Die complexiteit spreekt me aan.

 

Nu is Hans van der Wielen weg en Jan Bennink de nieuwe topman vij Numico. Hoe is jouw contact met hem?
Nou, het verbaast je misschien, de contacten met Hans van der Wielen waren veelal kort. Ik had wekelijks contact met hem. We spraken elkaar ook bij algemene bijeenkomsten, en verder niet zo vaak. Op het laatst was de rapportagestructuur veranderd, waardoor ik niet meer direct aan hem rapporteerde, maar aan de groepsdirecteur Noord-Europa. Ik heb dus bijna geen contact met Bennink. En Bennink heeft bekendgemaakt over enkele weken de strategie van Numico voor de komende jaren bekend te maken, dus die heeft het ook nog druk genoeg en is niet op zoek naar mij.

 

Is het gerucht waar dat de hele VSM wordt afgestoten?
Ha, je vraagt het te vroeg. Kijk, dat Numico die markt van vitaminen, mineralen en supplementen gaat afstoten in de VS, daarover speculeert de pers al twee jaar. Nu eens zijn het de resultaten waarop we worden aangevallen, dan weer wordt Numico onterecht beticht van kwakzalverij, het zijn inderdaad turbulente jaren. Maar het is afwachten totdat Bennink zijn plannen bekendmaakt. Babyvoeding en de klinische producten zijn bijna de helft van de omzet en daar zit ook toekomst in.

 

Ben je met 42 jaar niet te jong om algemeen directeur van Nutricia te zijn?
Nee. Ach, ik was pas in mijn oude studentenhuis in Rotterdam en toen voelde ik me opeens oud.

 

Waar haal je je motivatie vandaan, ook gezien die perikelen?
Nou, ik ben een positief ingesteld iemand. Ik haal mijn motivatie uit de taak dat ik anderen weer motiveer, eerlijk gezegd. Kijk, bij de samenstelling van de groep om mij heen kijk ik altijd naar waar iedereen goed in is en waar ik minder goed in ben. De een is een kei in procesbeheersing, de ander heeft een bijzonder organisatietalent, een derde is sterk theoretisch onderbouwd. Zo’n team van mensen bouwen en die hun gang laten gaan, dat is eigenlijk mijn werk, naast zaken als de topline-omzet en het bottomline-resultaat. Een soort cohesiefactor in een managementteam. Ik moet niet alles zelf gaan verzinnen, daar hebben we goede mensen voor. Verder is er veel gebeurd bij Nutricia, niet alleen de introductie van vitaminen, mineralen en supplementen, maar we hebben ook Biodermal erbij gekregen, terwijl Zonnatura weer is afgestoten. Het is een jaar geweest met extreme veranderingen, je raakt met Zonnatura niet alleen een merk kwijt, maar ook mensen, terwijl de toevoeging van Biodermal weer toestroming is van mensen vanuit Baarn naar Zoeteremeer. En te midden van al die veranderingen vind ik het belangrijk dat de mensen plezier en voldoening in hun werk blijven houden.

 

Slik je zelf ook supplementen?
Natuurlijk, van onszelf uiteraard. Nou zie ik je wel denken van ‘je weet niet hoe het is als je ze niet slikte’, maar ik voel me er wel bij. Maar wat ik wel merk is dat mensen tegenwoordig vergeten dat Nutricia behalve supplementen ook kindervoeding en klinische voeding maakt. We zijn aan de ene kant een fast movers-bedrijf met relatieve slow movers waarbij onze producten niet te vergelijken zijn met melk, koffie, bier of frisdrank. Aan de andere kant is Nutricia een farmaceutisch bedrijf met geneesmiddelen op recept.

 

© 2021 Günther + Van Grinsven - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@geng.nl - 030 63 509 63